Vinter-OS, Lillehammer 1994
Norge och Lillehammer fick vinter-OS 1994. På grund av stadens ringa storlek placerades flera anläggningar i Hamar och Gjövik. Ing. Björn Sollie utsågs till kylteknisk och konstisteknisk rådgivare vid planering och uppförande av två ishallar i Hamar. Björn Sollie utsågs även till kontrollant av beräkningar, dokumentation och utförande för ishallen i Gjövik och huvudarenan i Lillehammer.
Klicka på bilderna för förstoring.
Banor för världsrekord
Att arrangera ett OS ger goda möjligheter att presentera landets arkitektur och tekniska kunnande. I uppdraget ingick att göra en arena som kunde ge världsrekord under OS och tiden efteråt. Stor vikt lades vid uppbyggnaden och värmeledningen i den frusna betongplattan samt hur inomhusklimatet skulle påverka isen och därmed idrottsprestationerna.
Olympiahall som ett vikingaskepp
Den mest intressanta av dessa anläggningar var Hamar Olympiahall, Norges första och världens tredje inomhusarena för skridsko och bandy. En anläggning som inte bara var avancerad som skridskoarena, utan som också blev känd för sin säregna arkitektur. Hallens tak var som en upp och nedvänd båt, "Vikingaskeppet", med smäckra linjer som gav intryck av fart och elegans.
Toppskiktet av skridskoanläggningar
Att anläggningen hörde till de bästa inom skridskoidrotten bekräftades av utomordentligt goda tider under VM på skridsko 1993 och under OS 1994. Plats för 13.000 åskådare i ring kring is-ovalen gav en sällsynt kontakt mellan utövare och publik.
Små planeringsgrupper
Planeringen och byggandet av de många olika OS-anläggningarna kom i en period med relativ låg aktivitet inom byggnadsindustrin. Detta tillsammans med projektets höga status bidrog till ett högt intresse. Omedelbart efter valet av värdkommun, började främst de stora och betydande entreprenörerna och planeringsgrupperna att försöka påverka OS-organisationens fastighetsavdelning. LOA (Lillehammer Olympiske Anlegg AS) valde dock att själv kontakta ett antal planeringsfirmor med dokumenterad erfarenhet från planering av idrottsanläggningar. Relativt små planeringsgrupper upprättade handlingar för totalentreprenad för samtliga anläggningar.